Welcome to English land!

четвер, 19 травня 2016 р.

День вишиванки



День вишиванки відзначають сьогодні в Україні. У свята перший ювілей - 10 років.
Річницю відзначають на 5 континентах. Причому до акції в інших країнах доєдналася не тільки діаспора, а й просто небайдужі люди, які, одягнувши гаптовані сорочки, висловлюють підтримку і солідарність із Україною.
Зараз важко уявити, та історія свята розпочалася з ідеї кількох чернівецьких студентів.
Усе почалося з флешмобу. 10 років тому 5 студентів Чернівецького університету запропонували всім товаришам прийти на пари у вишиванках, просто так, без приводу.
Через 2 роки цього дня у вишиванках ходив уже весь університет - кілька тисяч студентів та викладачів. А згодом до акції приєдналась і вся західна Україна.
У 2009 мешканці Рівного встановили перший рекорд - на головній площі зібрались понад 3 тисячі людей у вишитих сорочках.
Відтоді щороку в Україні здіймається хвиля національного єднання: так в історію увійшли наймасовіше фото у традиційних сорочках, найбільший живий герб із людей у етнічному вбранні та півкілометрова вишивана стрічка.
День вишиванки не святкують хіба що на південному полюсі. Та вже є люди, які збираються виправити і це. Незабаром вони планують відправити сорочки на українську антарктичну станцію "Академік Вернадський". От тоді можна буде точно сказати, святкують на всіх континентах.

Немає коментарів:

Дописати коментар