Welcome to English land!

суботу, 31 жовтня 2015 р.

Свято Halloween




The witches fly Across the sky,
The owls go, «Who? Who? Who?»
The black cats yowl
And green ghosts howl,
«Scary Halloween to you!» 

Чи замислювалися ви, що ж це за свято Хелловін? Що відзначається в цей день і звідки взялися ці ритуали і традиції? Навіщо дорослі і діти вбираються в різні костюми і лякають один одного?
 Коріння цього дивовижного свята починаються з часів дохристиянської епохи. Племена кельтів, які проживали на території Англії, Ірландії та Північної Франції, ділили рік на дві частини – зиму і літо. 31 жовтня - вважався у них останнім днем. Цей день також  позначав закінчення збору врожаю і перехід на новий – зимовий сезон. З цього дня, відповідно до легенди племені кельтів, починалася зима. Святкування Нового року відбувалося в ніч на перше листопада. В цю ніч за стародавнім повір'ям кельтів світи живих і мертвих відкривали свої двері, і мешканці потойбічного світу пробиралися на землю. Кельти називали цю ніч Самайном або Самхейном. Для того, щоб не стати жертвами духів і привидів, кельти гасили в своїх будинках вогонь, одягали на себе звірині шкури, щоб відлякувати непроханих прибульців. На вулиці біля будинків залишали частування, а сам народ збирався біля вогнищ і приносив у жертву тварин. Після жертвопринесення люди брали священний вогонь, щоб внести його до себе в будинок. Символом свята був гарбуз. 
Він не тільки означав закінчення літа і збору врожаю, але і відлякував злих духів священним вогнем, який запалювали всередині нього. Ця традиція передавалася з покоління в покоління аж до першого століття н.е. Після вторгнення римлян, кельти, які жили на островах Британії та Ірландії, були змушені відмовитися від більшості язичницьких обрядів та звичаїв і прийняти християнську віру. Однак народ пам'ятав про Самхэйне і передавав розповіді про нього своїм нащадкам. Згідно з наказом Папи Григорія ІІІ в дев'ятому столітті свято День усіх святих був перенесений на перше листопада. Цим християнська церква хотіла викоренити язичницькі традиції, але сталося протилежне - Самайн почав святкуватися знову. Передсвяткова ніч, в англійській мові, звучала як All Hallows Even (Вечір всіх святих), або скорочено - Hallowe'en, ще коротше - Halloween. Так і з'явилася сучасна назва цього свята. Свято Хеллоуїн відзначається досі за традиціями Самхейна. 
Цієї ночі люди одягають різні костюми, влаштовують маскаради і конкурси. Головним символом свята, як і століття тому, залишається  гарбузова голова з палаючою свічкою. Цієї ночі діти стукають у будинки і кричать: «Пригощай або пошкодуєш!». Для того, щоб захиститися від цих маленьких «злих демонів» слід пригостити їх солодощами.





Немає коментарів:

Дописати коментар